WhatsApp Image 2020-01-22 at 22.40.12 (1)

Een spinningmarathon van 6 uur?!

Mariette van Tol is spinner van het eerste uur. Ze doet dit jaar voor de derde keer mee met onze spinningactie. Daarnaast heeft ze al menig berg beklommen met haar fiets. We vroegen haar een paar tips te geven voor de ideale voorbereiding op de spinningactie.

Door: Mariette van Tol

Ik weet nog dat ik een aantal jaar geleden op de Sportschool werd meegevraagd om mee te doen aan een spinningmarathon van 6 uur. ZES UUR!? Waren ze gek geworden!? Dat was toch alleen voor supergetrainde fanatieke overijverige mensen en dus niet voor mij?!

Van 1 uur spinnen kon ik al aardig uitgeteld zijn, laat staan van 6!  “Dat kan ik nooit”, antwoordde ik. Waarop de tegenreactie was, dat met wat voorbereiding en dosering ik het heel goed zou kunnen. Een marathon wordt opgebouwd werd mij verteld, je fietst gedurende de 6 uur niet zo intens zoals je dat doet tijdens een les van 1 uur.

Langzame opbouw

Uiteindelijk zei ik “ja”, al was het niet overtuigd. Wat nu? A zeggen, is B doen en dus ben ik me gaan voorbereiden door in plaats van mijn bewegingsintensiteit te verhogen, mijn bewegingsduur te verlengen. Ik had bedacht dat als ik ongeveer 3 uur in beweging kon zijn en hier goed van herstelde, ik dat ook wel 6 uur zou kunnen. Zo bouwde ik dat op. 

Op de dag van de marathon gierden de zenuwen door mij heen, zou ik dit wel kunnen, wat als ik er na 4 uur helemaal doorheen zou zitten?

Uiteindelijk bleek het mee te vallen en had ik het zelfs leuk gevonden. Ik was immers voorbereid en uiteraard merkte ik na afloop wel dat ik niet 6 uur had stilgezeten… en dat gaf me een voldaan en goed gevoel;-)

Hieronder tref je een aantal zaken die ik in de afgelopen jaren ben tegengekomen en hebben geholpen. Let wel, ik ben (inmiddels) een goed getrainde sporter maar geen professional. Haal eruit wat voor jou van toepassing is. Als je hier een keer over wilt sparren kun je altijd contact met me opnemen. 

Na mijn 1e van 3 beklimmingen op de Mont Ventoux. Daar mij werd ik lid van de Club Cingles Ventoux. ( https://www.clubcinglesventoux.org/nl/)

Tips bij de voorbereiding

Basisconditie

Zorg dat je basisconditie op orde is in relatie tot wat je gaat doen. Zorg voor voorbereiding vooraf, of je nu 1 uur meedoet of voor de volle 6 uur gaat. Je basisconditie op orde betekent dat je gewend bent om ongeveer de helft van de tijd die je gaat deelnemen in beweging te zijn. 

Bij deelname van 3 a  4 uur : neem bijvoorbeeld 2 sportlessen achter elkaar. Dat hoeven niet per se 2 cardio intensieve lessen te zijn, een uur spinnen gevolgd door een uur pilates, fitness of een goede wandeling helpen je ook een eind op weg. Naast je basisconditie geeft dit je ook zelfvertrouwen. Je traint immers niet alleen met je lichaam, je mind is er altijd bij!

Rust

Naast trainen is ook rust tussen de trainingen door belangrijk. Zorg ook voor minder fysieke inspanning in de week voor 21 maart. 

Doseer!

Verdeel je krachten over de duur van je totale inspanning. Begin rustig, bouw je inspanning op en bouw het ook weer af! Dat leer je o.a. door de ervaring die je opdoet als je werkt aan je basisconditie.

Fitheid

Je kunt je nog zo goed voorbereiden en zo goed getraind zijn. Als je je op de dag van het event niet goed voelt, voel je je niet goed. Punt! Pas je activiteiten daar op aan of start niet! 

Eten en drinken

Let op je eten en drinken. Handig is het om de dag voor de marathon ’s avonds goed en voedzaam te eten. Dus liever geen patatje met en een kroket, maar iets waar je lichaam echt iets aan heeft. Het mag een beetje meer zijn, maar je hoeft niet “te stapelen”. 

Op de dag van het event is het van belang dat je goed ontbijt. (ga er hierbij vanuit dat je dat altijd doet) Ik neem doorgaans een iets royalere portie dan normaal, niet te overdadig, dat voel je nl geheid tijdens je eerste uurtje. 

Als je meer dan een uur meedoet: Zorg dat je vooraf en gedurende de inspanning voldoende eet en drinkt. Bij 6 uur: Drink de hele dag door en wissel af; sportdrank en water/thee. Eventueel een keer iets anders, dat hangt van je persoonlijke voorkeur af; ik vind na 4 a 5 uur een chocomel lekker, een ander een glas cola of een koffie.  Wissel dat dus af. Doe dat ook met je eten. Eet ongeveer ieder uur tot anderhalf uur iets.

Volgens voedingsdeskundigen wellicht niet verantwoord, maar rondom mijn 5e uur en na afloop vind ik een zakje zoute chips vaak echt heel lekker. Meer verantwoord en ook heel lekker: een handje noten. 

Eet ’s avonds ook iets voedzaams;-) 

Op de Stelvio pas in Italië. Dit is nadat ik de Stelvio eerst vanuit Bormio en daarna vanuit Prato omhoog ben gereden.

Geniet

21 maart is vooral een leuke dag. Door gezamenlijke inspanning zorgen we ervoor dat we veel geld kunnen inzamelen voor een heel mooi goed doel! Zit je er even doorheen, dan trap je even iets minder intensief of stap je even af. Niets moet, alle mag 😉

Na 21 maart
Waarschijnlijk heb je ontdekt hoe leuk het was om je gezamenlijk in te zetten voor een goed doel en ging het trainen in de voorbereiden je steeds beter af. Stop dan ook niet acuut met je inspanningen, maar blijf lekker bewegen! Kun je er volgend jaar misschien wel een uurtje erbij doen of weet je gewoon zeker dat je het kunt 😉

Deel dit bericht

Zoek een spinningteam

Het laatste nieuws

Spinningteams

Zoek een spinningteam

De actiedag wordt mede mogelijk gemaakt door: